50-tallets husmor-tips ang. mannens hjemkomst (med kommentarer)

For lenge siden kom jeg over et utdrag fra en 50-talls kokebok, som inneholder forskjellige ting kona kan gjøre for at mannen skal ha det behagelig.
Min første reaksjon var å le! Endel av punktene er absolutt ikke i tråd med min oppfatning av hvordan ting bør være og hva slags innstilling jeg har.

Jeg lurte straks på hva rådene for mennene var, for det måtte da finnes en tilsvarende liste for mennene? Det er jo ikke bare kvinnen som skal gjøre livet behagelig for mannen?!

Dette er utdrag fra en heimkunnskapsbok fra tidlig på 50-tallet. Denne lærdommen, som er rettet til kvinnen er artig å lese og gode tips til kvinnen for å få et lykkelig samliv.

Få arbeidet unnagjort
Planlegg oppgavene dine nøye, og hold øye med klokken. Bli ferdig en time før han ventes hjem. Mannen føler ikke at varmen strømmer mot han når hører deg bryte ut ” Er du hjemme allerede?
(Enig, planlegg nøye og gjør det du skal. Det er sikkert deilig å være ferdig med alt i god tid, men ingen forutsetning. Om du ikke har blitt ferdig kan du si når han kommer: Å endelig der er du, så bra, da kan vi gjøre resten sammen.)

Ha middagen klar
Planlegg et deilig måltid allerede kvelden før. Da viser du at du bryr deg om han og hans behov. De fleste menn er sultne når de kommer hjem og en god middag er en del av den nødvendige velkomsten.
(Ja, det kan være smart å planlegge middag for hele uken, men spesielt å forberede i god tid, men ikke bare for hans del, men for hele familien og ikke minst deg selv! Alle som kommer hjem fra jobb eller skole er sultne når de kommer hjem og vil sette stor pris på deilig mat. Alle setter pris på en varm og god velkomst.) 

Forbered deg selv
Bruk et kvarter til hvile slik at du er opplagt når han kommer hjem. Da blir du også glad for å se ham, i stedet for at du er for sliten til å bry deg. Glem alle bekymringer du måtte ha og vær evig takknemlig for at du har mannen som snart kommer inn døren. Mens du hviler kan du tenke på avtaler og ting du kan gjøre for å gi han åndelig oppløftning. Når du står opp, ta hånd om utseende ditt. Fiks på sminken, sett et bånd i håret og se frisk og opplagt ut. Han har nettopp vært sammen med mange frustrerte og arbeidstrette mennesker. Vær litt mer festlig og interessant enn vanlig. Han kan trenge en oppkvikker etter den lange arbeidsdagen.
( Hm…joda. Men er du sliten så er du sliten, og du trenger ikke tenke på han når du hviler deg, gjør heller noe som fyller deg med glede og inspirasjon. F.eks kan du slappe av å lese et interiørblad! Sminke seg før han kommer hjem? Fordi?? Hvis han elsker deg vil han sette pris på å se deg uansett. Du kan sminke deg hvis du vil, men det viktigste er et smil og en klem)

Rydd vekk rotet
Ta en siste tur gjennom huset før han kommer hjem, samle opp skolebøker, leker, papir osv. i en bøtte eller søppelkurv og legg dem i soverommet for senere sortering. Så går du over bordene med en støvklut. Mannen i ditt liv må føle at han har kommet til et sted med ro og orden, og det vil få deg til også føle deg mer avslappet. Å ha orden i huset er nok en måte å vise ham at du virkelig bryr deg om hans hjemkomst.
(Alle- inkludert deg selv, liker å ha ro og orden. Gjør dette for hele familien og ikke bare fordi mannen må føle at du setter pris på hans hjemkomst.) 

Forbered barna
Bruk noen minutter på å vaske barnas hender og fjes (dersom de er små), kam håret deres og skift klærne dersom de er skitne. Barna er hans små skatter, og de bør se slik ut.
(Her må jeg bare le. Barna er hans skatter uansett om de er litt møkkete og grisete på klærne!) 

Minimer all lyd
Legg spesielt merke til dersom mannen din må kjøre i rushtrafikken. Når han kommer hjem eliminer all lyd fra vaskemaskinen (selvsagt dersom denne står på). Oppfordre barna til å være stille når han kommer. La dem bråke litt på forhånd, slik at de får det ut av systemet sitt.
(Du er heldig hvis du har en mann som setter pris på å komme hjem til huset sitt med alle lyder det medfører.)

Vær glad for å se ham
Motta ham med et varmt smil og vær lykkelig. Si at det er bra å ha ham hjemme. Dette kan tilføre ytterligere verdi til dagens hans. Han trenger all romantikken han kan få fra deg.
(Enig, detter burde alle gjøre, både kvinner og menn. Hvem vil vel ikke like å få en sånn koselig hjemkomst?) 

Ikke!!
Ikke motta ham med plager eller klager. Løs problemene før han kommer hjem, hvis ikke, vent med dem til kvelden kommer. Også, ikke klag dersom han kommer sent hjem til middagen. Regn dette som et lite problem i forhold til hva han kan ha gjennomgått på jobben den dagen. Ikke la barna oversvømme han med problemer eller krav. Bare la dem hilse kort på faren deres.
(Som om ikke det kan være ganske så frustrerende noen ganger å være hjemmearbeidende? «Barna hilse kort på faren sin»? – La heller barna løpe mot han og overøse han med kyss og klemmer. Ingenting er så velment og kjærlig som barns oppriktige klemmer og kyss! Dette gleder alle fedre, vil jeg tro!)

Vær hyggelig mod ham
Gi ham godstolen eller foreslå at han hviler seg litt på soverommet. Ha en kjølig eller varm drikk klar for ham. Tilby deg gjerne å massere føttene hans, men ikke insister på dette. Snakk til ha med en myk og avslappende stemme. La ham slappe av.
(Dette på være behagelig, det kan jeg tildels gå med på, selv om det virker litt latterlig. Men da måtte hans «regler» innebåret lignende ting for meg også).

Hør på ham
Du har kanskje et dusin ting å fortelle ham, men hans hjemkomst er ikke det korrekte tidspunkt. La ham snakke først, så hører han bedre på hva du har å fortelle ham senere.
(Dette går begge veier. Det er ikke alltid kona har tid til å høre på han når han kommer hjem, hun kanskje er midt i noe, så det gjelder for begge to å velge riktig tidspunkt. Man kan spørre om den andre har to minutter nå, eller eventuelt senere). 

La kvelden være hans
Klag aldri dersom han ikke tar deg med ut på restaurant eller i teateret. Prøv å forstå hans stressende og trykkende verden og hans behov for å være hjemme og kunne slappe av. Er han sur eller irritabel, ikke slå tilbake igjen, forstå hans stressende verden.
(Hm, jeg undrer på om det er en manne eller en kvinne som foreslår dette. Jo, du burde insistere på at han tar deg med ut på date relativt ofte. Han burde forstå ditt behov for at dere to går ut sammen som kjærester). 

Målet
Prøv å gjøre deres hjem til et sted med ro og orden der mannen din kan forfriske seg selv i kropp og ånd. Gjør du dette vil han heller være sammen med deg enn noe annet i verden og han vil bruke all sin fritid på deg og barna. Forsøk å leve etter disse reglene for hjemkomst og se hva som skjer. Dette er den rette måten å få en mann hjem til deg på, ikke ved å klage og være til irritasjon.
(Første setning: enig, men det gjelder for HELE familien, både mannen, deg og barna. Resten: Du gjør det for FAMILIEN, ikke kun for HAN. Dessuten, du kan godt klage og være til iritasjon, det er sikkert han noen ganger også. Vær deg selv!)

Vel, det er jo mange latterlige råd, men også noen gode. Men innstillingen om at alt du gjør skal gjøres for at han skal ha det så behagelig er litt provoserende. Iallefall om det ikke er  en lignende liste for menn. Det vet jeg ikke om det finnes, men jeg skal lage en liten liste som gjelder for mannen. Jeg tviler på at denne listen for kvinner hadde kommet på trykk i noen bok i dag.
Men en ting er jeg enig i, og det er at man skal ha en innstilling om at man skal gjøre livet mest mulig behagelig for mannen sin, men det må også gå andre veien! Det vil jeg lage en liten liste om:)

Linda

17 thoughts on “50-tallets husmor-tips ang. mannens hjemkomst (med kommentarer)

 1. Tilbaketråkk: Tips til mannen! | Absolutt hjemme

  • Enig, alt er ikke bare dumt, mye smart også som man burde gjøre, Og så er det mye smart og fint som mannen også burde gjøre for kvinnen:)

   Det er bare litt komisk at kvinnen her hele tiden skal gjøre alt hun gjør bare for at han skal ha det så behagelig. Akkurat som om hun kun skal gjøre ting for han og kun han, men man gjør det jo for familien og seg selv også. Og noen ting for han.
   Jeg har kommentert alle punktene i parantes.

   Eller hva var det egentlig du mente jeg skulle lese en gang til? Jeg har lest det mange ganger:)

   Men alikevel, hvis flere tenkte litt mer på å gjøre livet behagelig for hverandre, så tror jeg mange flere ville hatt det nettopp det; behagelig:)

 2. Hvor fant du denne boken? :)
  Og hvordan man oppfatter det som står der har vel egentlig litt med hvordan man tenker om slike ting og hvordan man selv er oppdratt/har vokst opp. Hadde man f.eks vokst opp i et hjem der det fremdeles var vanelig at det var slik det skulle være, så kan jeg nok tenke meg at de i den husholden da hadde synes dette var helt riktig. Mens for de som er oppvokst i et hjem der det er mer likestilling i forhold til gjøremål i huset og alt annet som står her, så hadde nok de sett på dette på en helt annen måte enn de første :)
  Jeg for min del synes egentlig 50talls husmødrene og alt de gjorde for mannen sin og slik hjemmet var da har sin sjarm. Men om det hører like mye hjemme i nåtidens samfunn, det vet jeg nå ikke helt :)

  • Ja, det har du nok rett i, at man oppfatter det utifra hva man er vant til. Jeg er vant til at min mor gjorde det meste i huset, og pappa tjente pengene. Det er absolutt mange gode råd i disse punktene. Men jeg tenker at det må eller burde ha finnes en liste som er rettet til mannen også. Han må også ha i tankene å gjøre livet behagelig for sin kone, tenker jeg. Hvis det blir altfor skjevt blir det liksom «mannens verden», tenker jeg.
   Punktene passer ikke i sin helhet med hvordan livet vårt er iallefall.
   Jeg er enig i at 50 talls stilen har sin sjarm. Vi har jo på en måte valgt den stilen for oss i.o.m at jeg er hjemmearbeidene og har hovedansvaret for hjemmets oppgaver, mens mannen tjener penger. Jeg er kanskje en krysning av 50-talls husmor og en moderne husmor?

 3. Tilbaketråkk: Tips til mannen! | absolutt hjemme

 4. Har også noen gamle kokebøker eller det heter vel husholdnings bøker i fra bestemor å jeg synes det er artig å lese i de, noen ting tar jeg til meg som å bruke gode råvarer i matlagning, holde det ryddig og rent på kjøkkenet blant annet fordi jeg ikke liker rot å mat sammen. Noe annet som damene på 50 tallet var opptatt av var å ikke la noe gå til spille og nøysomhet, da slapp de å kaste mat, og annet som kunne brukes de sydde klær å når barna vokste ut av klærne kunne de sprettes opp å sys på nytt eller de lagde noe annet av det, der har vi i det moderne samfunn mye å lære av for vi kaster fryktelig mye spesielt mat. 50 tallets kvinner kunne alt om foredling av en halv gris, sylting og safting de utnyttet alt i dag er det mange unge som ikke kan steike en pizza grandiosa og mange barn veit ikke at eggene som kjøpes i butikken kommer fra høner. Hadde jeg kunne fått muligheten skulle jeg tatt etter bestemor mye av det hun kunne, for hun var nøye og nøysom å den kunnskapen da tidens husmødre hadde den var som ett leksikon. Men alt damene gjorde for å behage mannfolkene på den tiden er jeg ikke enig i, barn og hjem er felles ansvar å godt er det.

 5. Både jeg og samboeren min jobber like mye, så vi fordeler det.
  Jeg lager mat og ho vasker og ordner tøy.

  Men hadde hun vært hjemmeværende hadde e tatt det som en selvfølge at hun fulgte denne listen. Har du lyst til å jobbe 8 timer å komme hjem til en som har sittet hele dagen i en joggetur og sett hotell Cæsar mens hun spiser ostepop. Hvil du komme hjem til en som har sittet hele dagen og maser om alt du må hjelpe ho med?
  Hvil du komme hjem til en ordentlig middag eller en grandiosa?

  Du kan gjøre mye på de 8 timene han jobber.
  Rydde/vaske, vaske klær og lage mat klarer du fint på 4 timer. Da har du fortsatt 4 timer til å sitte i sofaen og ruge.

  • Hvis man ikke har barn hjemme så får man gjort alt mulig rart ja. Men du har nok ikke prøvd å ha småbarn rundt beina hele dagen mens alt skal gjøres. Man er ikke hjemme for å gnukke og gni på innventaret, men for å ta seg av barna:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s